Bestel en we verzenden op werkdagen binnen 24 uur - Betaal eenvoudig via iDeal, Tikkie of PayPal

Van de beroemde Via Appia tot in je glas

ZATERDAG 9 APRIL -

In Italië is het wellicht de weg met de beroemdste naam, de Via Appia. Het was de bekendste handelsroute van de Romeinen en liep van Rome naar Brindisi (Puglia). Wijnliefhebbers zullen het eerder over de "wijnweg" van de route andersom hebben, omdat die zorgde voor de verspreiding van wijn naar het westen. De geschiedenis leert ons immers dat de cultuur van de wijnrank zich vanuit het ontstaansgebied in het oude Perzië verspreidde naar de kusten van de Middellandse Zee. Daarvandaan brachten eerst de Grieken en daarna de Romeinen de druivenstok en de drank zelf naar ons.

Het waren ook de Romeinen die van wijn een drank voor bij de maaltijd maakten. Wijn drinken was eind tweede eeuw doorgedrongen tot alle lagen van de bevolking, en je kon wijn in diverse kwaliteiten krijgen. Zo zijn in het beroemde Pompeï zelfs prijslijsten voor verschillende wijnsoorten gevonden.

Cantina Brancasi uit Brindisi maakte van de sculptuur die het einde van de Via Appia markeert een geweldig etiket voor een primitivo met de mooie naam Salomé. En dat doet Cantine Pandora nog steeds. De betekenis van de wijnnaam is: door de goden beschermd en vreedzaam, maar de naam kent ook een Bijbels karakter. Hoe ook: het betreft een houtgerijpte wijn en er is sprake van een aanhoudende en intense neus en een droge, fluweelachtige smaak. Deze primitivo is mondvol, stevig en krachtig. Je ruikt kersen en pruimen en in de achtergrond ietwat vanille en noten. Je proeft duidelijk de aanwezigheid van veel zwart fruit maar ook tonen van kruidige chocolade. Sinds jaar en dag een topper in ons assortiment!


Reageer