Bestel en we verzenden op werkdagen binnen 24 uur - Betaal eenvoudig via iDeal, Tikkie of PayPal

Smaken verschillen

Over smaak
Puglia wordt de laatste jaren als "de rijzende ster van de Italiaanse wijnbouwgebieden" betiteld en heeft veel kwalitatieve, smakelijke en frisse wijnen. De wijnbouw in de "kelder van Italië" bestaat al sinds de Grieken ruim 300 voor Christus. De Romeinen bouwden het uit en zetten de export op. Lange tijd echter konden de Zuid-Italianen niet profiteren van hun wijnbouwkennis: door de armoede in het zuiden van Italië trokken veel mensen naar het noorden waar veel meer welvaart was - wat overigens op veel gebieden nog steeds zo is. In het zuiden hadden de mensen niet de mogelijkheid om zelf de druiven te verwerken tot wijn. De druiven werden verkocht aan Frankrijk, Duitsland en gingen naar Noord-Italië om de wijn in die landen in "magere wijnjaren" aan te sterken. Door het warme klimaat hebben de Puglia-druiven een hoog suikergehalte, resulterend in een hoger alcoholpercentage.

In de laatste tien jaar zijn enkele wijnbouwers uit Puglia aan de slag gegaan om de volledige vinificatie zelf te doen, inclusief het bottelen. Lag de nadruk in het begin nog vooral op mengwijn (net als bij de Romeinen destijds), nu zie je steeds meer wijnen van pure, autochtone druivensoorten. Inmiddels is het aantal hectare wijnbouw in Puglia ruim boven de 125.000. Het gebied heeft naar zeggen en schrijven inmiddels de dichtste concentratie aan wijnstokken ter wereld en verreweg de grootste wijnproductie van alle Italiaanse regio’s.

Over Puglia

Puglia "even" bezoeken, is er niet bij; de Italiaanse hak bevindt zich ver weg, op ongeveer 2.150 kilometer van Woerden - de locatie van Smaak van Puglia. U moet bovendien in de zomer wel tegen de - soms extreem - hoge temperatuur kunnen. Wat de Zuid-Italianen doen: eerst uitgebreid warm lunchen, vaak vergezeld van een wijntje en dan daarna, op het heetst van de dag, luieren, binnen of in de schaduw. Vanaf een uur of vier ‘s middags komt het leven pas weer op gang.

Voordat de Romeinen in 300 voor Christus in Puglia aankwamen, hadden de Grieken zich er gevestigd. Helaas is van deze beschaving niet veel meer terug te vinden. Wel vind je nog veel kerken met Byzantijnse (zesde eeuw na Christus) en Arabische invloeden. Na de Noormannen (de reden waarom je af en toe blonde ‘Pugliesi’ tegenkomt) bloeide Puglia in de twaalfde eeuw op. De Renaissance heeft Puglia daarna niet echt bereikt, maar de stad Lecce wordt wel het "Barokke Florence" genoemd - veel zandkleurige gebouwen met een overdadige stijl uit de zeventiende eeuw.  In de Romeinse tijd was de regio zeer belangrijk: de bekende Via Appia die in Rome begint, eindigt bij de "Colonna Romana" in de havenstad Brindisi, waarvandaan - en vanuit de stad Bari - schepen naar Griekenland en Afrika vertrokken.


Puglia is (nog) relatief onbekend en daarom wellicht onbemind. Het is een ongerepte streek; daar waar de buitenlanders "de hak" stukje bij beetje gaan ontdekken, hebben de Italianen dat al lang en breed gedaan: in de zomer gaan veel Italianen uit het noorden naar de het mooie, witte strand en de kalme, strakblauwe zee in het zuiden. Vandaag de dag is de gemiddelde consument bekend met veel meer wijnen uit Italië dan alleen de Bardolino, de Lambrusco en de Chianti. Dit is vooral te danken aan de belangstelling waarin de Italiaanse keuken zich mag verheugen.

Dit wil overigens absoluut niet zeggen dat Italiaanse wijn alleen bij de eigen keuken past. Juist de grote smaakvariatie combineert Italiaanse wijn optimaal met gerechten uit andere landen. Italiaanse wijnhuizen zijn ook met hun tijd meegegaan - ze weten dat de consument zoekt naar kwaliteit én afwisseling - en hebben de oude methoden vervangen door geavanceerde technieken op het gebied van oenologie (vinificatiemethoden, druivenselectie, et cetera). Bovendien heeft Italië sinds 1992 de Italiaanse wijnwet Wet 164; de autoriteiten houden streng toezicht op het naleven van de regels. Dit resulteert in een continue kwaliteit van Italiaanse wijn.

Over kerstgeschenken tijdens de eindejaarsperiode
Wij verzorgen het gehele jaar door cadeauverpakkingen. Maar in het bijzonder tijdens de eindejaarsperiode. En voordat u het weet is het weer december! Hebt u al een passend kerstgeschenk voor uw medewerkers, familie en vrienden? Wij helpen u graag mee en hebben diverse suggesties. Een aantal bedrijven en particuliere wijnliefhebbers is u al voorgegaan. Hoe werkt het bestellen van onze geschenkpakketten? U kunt uw vragen naar ons toesturen. Wij zullen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u opnemen om de exacte wensen te bespreken. Bij ons is het ook mogelijk maatwerkgeschenken te bestellen. U kunt indien gewenst komen proeven en de pakketmogelijkheden bekijken. Daarna ontvangt u een bijpassende offerte. Voor vragen of een bestelling kunt u uiteraard ook direct bellen naar 0624923394.