Bestel en we verzenden op werkdagen binnen 24 uur - Betaal eenvoudig via iDeal, Tikkie of PayPal

Wat is bio- en veganwijn?

Wijn wordt gemaakt van druivensap en daarom geldt voor alle wijn (ook niet biologische, vegan- en biodynamische) dat het een natuurproduct is. Daarnaast geldt voor de wijnen van Smaak van Puglia ook nog eens dat ze "natuurlijk geproduceerd" zijn. Dit heeft te maken met de ligging en ondergronden van de Pugliese wijngaarden, waar heel veel zon schijnt en minimale regen valt. Veel bacteriën hebben om die reden een minimale voedingsbodem en daarom hoeven veel wijnboeren nauwelijks iets toe te voegen, denk aan extra sulfieten of pesticiden. Natuurlijk geproduceerd dus, maar toch kiezen enkele wijnproducten ervoor om het predicaat "biologisch" te halen. Sommige wijnhuizen gaan nog een stap verder met vegan- en biodynamische wijnen.

Biologische wijn
In het algemeen geldt voor de biologische wijnbouw dat deze vaker milieuvriendelijker is en dat biologische wijnen verplicht een groen keurmerk op de fles moeten hebben. Deze wijnen bevatten minder sulfiet: het toegestane sulfietgehalte in biologische wijnen is maximaal 50 gram lager dan bij gangbare gemiddelde wijnen - let wel: iedere wijn heeft natuurlijke sulfieten.
Daarnaast worden er in de productie van wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven geen chemische pesticiden gebruikt, dus biologische preparaten in plaats van kunstmest of chemische pesticiden. Deze worden gemaakt van organische mest (uitwerpselen van dieren en resten van planten) en maken de druivenranken sterker zodat ze beter zijn opgewassen tegen ziektes.

Veganwijn?
Veganisten gaan een stukje verder: zij eten helemaal geen dierlijke producten. Dit houdt in: geen eieren, melk, honing, vlees, vis of andere dierlijke producten. Veel veganisten kiezen er zelfs voor om ook geen kleding dat van dieren is gemaakt te dragen. In dat kader is er ook "veganwijn". Maar wat betekent dit nou eigenlijk? Wijn wordt immer gemaakt van druiven, en dat is toch al veganistisch? Klopt helemaal. Het wijnproces van "gewone" wijn is ook precies hetzelfde als van veganwijn. Er zijn echter twee redenen dat er daadwerkelijk gesproken kan worden over veganwijn - en weer een stap verder dan bij biologische wijn.

Allereerst betreft het de bemesting van de wijngaarden: in het algemeen wordt dat dus gedaan met een mestmix van verteerde groenten, fruit en dierlijke uitwerpselen. Dat laatste ontbreekt dus bij wijngaarden met vegandruiven.
Ten tweede is er nog het proces van het wijnmaken zelf. Dat is hetzelfde als bij biologische wijn, maar de filtering is anders. Bij het filteren van wijn wordt er soms gebruikgemaakt van dierlijke producten, denk aan vislijm of gelatine. Vervolgens binden de vaste deeltjes die wijn troebel maken zich aan deze middelen en tezamen worden ze uit de wijn gefilterd. Deze stoffen zijn uiteindelijk niet meer in de wijn aanwezig zijn als je die drinkt, maar de wijn is er wel in aanraking mee gekomen gedurende het produceren. Er zijn echter ook middelen zonder dierlijke oorsprong om de wijnen helder te krijgen.

Van die laatste maken onze Pugliese wijnhuizen veelal gebruik, mede omdat Pugliese wijnen in beginsel al veel minder filtering nodig hebben en vaak helemaal niet worden gefilterd om zoveel mogelijk smaken te behouden.


Ons wijnhuis Azienda Agricola Ladogana 60 Passi uit het noorden van Puglia maakt overheerlijke biologische en veganwijnen. Probeer ze eens! En binnenkort overigens ook biodynamische wijnen. Meer nieuws hierover volgt.